Compressing drums – rumpujen kompressointi

Uh, mikä aihe! Tässä on niin paljon guruja kuin kertojaakin. Michael Whiten oppien mukaisesti säädän lähtökohtaisesti kaikille rumpuraidoille samanlaiset atakit, releasit, ratiot ja gr:t sekä saman kompuran. Ajatuksena on, että samoilla perussäädöillä kaikki rumpuraidat ikään kuin hengittävät samaan tahtiin. Ensin haetaan kompuralle sopivat perusasetukset rumpuryhmästä. Tämän jälkeen deaktivoidaan (mute) tämä kompura ja kopioidaan toimivat asetukset kunkin raidan omalle kompuralle perä jälkeen. Tämän jälkeen jokaisen raidan tresholdilla sitten etsitään po. rummun sweet potti.

Karkeasti jakaen käytän kolmea erilaista kompressointistrategiaa: kevyttä putsausta (natural compression), Dry In Your Face ja Big Drum Room (Classic Rock).

Peruskompressointi (natural): Atac 3 ms, release 1/16- nuotin mukaisesti nuottiarvo millisekunteina, 1,5-2:1 ja gain reduction 1,5-3 dB sweetpotti etsien. Kaikki peruskompurat hoitavat homman mallikkaasti. Loppuun on/ off -tarkistus, jolla tarkistetaan, että kompressorin toiminta on mahdollisimman artefaktiton, mutta rumpujen äänimaisema fokusoidumpi. Sopii hyvin luonnollisempiin genreihin.

Dry In Your Face: Api 2500 ja SSL-mallinnokset toimivat hyvin: A30 ms, R50-100ms, 4:1 ja Gr 3-6 dB. Rock ja HC tykkäävät tästä.

Classic Rock: isot rummut taustalla isohkossa tilassa. A 3 ms, R 1/16-1/8 nuottiarvon mukaisesi, 4-6:1 jokin klassikkokompura analogisella fiiliksellä esim. Vcomp Wavesilta. Gr esim. mainitulla kompuralla jotain 6+dB. Jotta rummut kuuluisivat hieman taaempaa, leikataan eq:lla hieman ylempia taajuuksia rumpuryhmästä.

Mikäli rummuista puuttuu vielä potkua, lisään ensin basari- ja virveliraitojen gruppeihin transientdesignerin, joilla voidaan esim. korostaa lisää atakkia ja pidentää tai lyhentää sustainia tapeen mukaan. Jos tämäkään ei riitä, niin kaikki kehälliset rummut (kick, snare, toms) voi vielä ohjata omalle yhteiselle grupille ja kompressoida voimakkaasti (parallel compression). Lopulta tämä kompressoitu raita tuodaan sweetpottiin liulla muiden rumpuraitojen rinnalle. Käyn näitä tarkemmin läpi seuraavassa postauksessa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: