Toms and the bleed- tomiraitojen kuminan hallinta

How to mix toms. Finding right levels for bleeds with tom group slaider.

Hyvin yleinen tippi netissä tuntuu olevan, että tomiraidat leikataan pois tomifillejä lukuunottamatta. Ajatuksena on puhdistaa rumpujen äänimaisemaa tomimikkien jatkuvalta kuminalta. Vanhan koulukunnan vuotojen geittaamista ei taida enää kukaan juurikaan suositella.

Itse en leikkaa tomiraitoja pois, vaan ainostaan hiljennän niiden kuminaa tomiraitojen automatisoinnilla. Kuuntelen ensin koko rumpusettiä loopissa, jossa ei ole lainkaan tomifillejä, vaan ainoastaan vuotokuminaa. Tämän jälkeen etsin tomiryhmän slaiderilla sopivan sweetpotin, jossa varsinkin virveli kuulostaa parhaimmalta. Hyvässä äänityksessä tuo kohta löytyy jostain – 18 dB:n nurkilta yllättävän usein. Tällä kerralla se löytyi -19,7 dB:n kohdalta, jolloin virveli jotenkin aukeaa soimaan luontevasti. Jos tämän alemmas menee, niin koko rumpusetti rupeaa kuulostamaan ei-luonnolliselta. Itse käytän on-off -tekniikkaa, jolla kuulen muutoksen helpoimmin.

How to mix toms. Taming the bleed with volume automation for the sweetpot.

Tämän jälkeen palautan tomiryhmän slaiderin perusasentoon ja automatisoin tuon leikkauksen tomiraitojen volume-parametrille. Yllä olevassa kuvassa TomHi -radan volume on perusasennossa -1 dB:n kohdalla, jolloin pelkän kuminan kohdalla olen alentanut volumea -20,7 dB:iin (1+19,7). Juuri ennen tomia volume palautuu alkuperäiseen -1 dB:iin ja siltä taas hiljenee luonnolliselle kuperalla rampilla -20,7 dB:iin.

Enää ollaankin vailla koko rumpuryhmän mahdollista putsausta eq:lla.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: