Drums and gates- rumpujen vuotojen hallitseminen geittaamalla

How to gate kick drum (KickIn). Oxford Drum Gate. THE GATE!
How to gate kick drum (KickOut). FabFilter Pro-G.

Rumpujen äänet vuotavat kaikkiin lähimikkeihin. Virvelin mikrofoni esimerkiksi tallentaa aina myös bassorummun, peltien ja tomien ääntä. Tällaisia vuotoja hallitaan tyypillisesti geiteillä. Vuotoja toki voidaan hallita muillakin prosessoreilla, kuten ekvalisaattoreilla ja compressoreilla tai näiden yhdistelmillä.

Ylemmässä kuvassa olen vaimentanut noin puoleen bassorummun sisämikrofonin tallentamaa ääntä muista rummuista ehdottamasti parhaimmalla rumpugeitillä. En ole vaimentanut vuotoa kokonaisuudessaan, vaan olen jälleen kerran etsinyt sweetpotin kuuntelemalla rumpuraitoja fiilisraitojen soidessa taustalla. Kuuntelen, miten vuodon määrä vaikuttaa ennen kaikkea virvelin saundiin. Sweetpotissa virvelin ääni aukeaa geitin vaimentaessa bassorummun mikrofonin tallentamaa virvelin ääntä, joka aiheuttaa ääniaaltojen kumoutumista erivaiheisuuden johdosta. Samalla säädän geitillä KickIn-raidan kestoa hieman lyhyemmäksi, jotta bassorumpu olisi hieman iskevämpi (punch). Liiallisen geittaamisen johdosta rummuista katoaa helposti niiden ”aitous”. Duunouhaarm…

Alemmassa kuvassa olen lyhentänyt KickOut -raidan tallentamaa liian pitkää löysän rumpukalvon resonointia (havainnollistamistarkoituksessa toisella suositulla plugarilla), jolloin bassorummun saundi on hieman iskevämpi. Diskanttileikkuri ja kellokäyrä ovat jo putsanneet melkoisesti KickOutin tallentamia vuotoja koko rumpusetistä.

Geittaan usein myös hieman virveliraitoja rumpujen äänikuvan avaamiseksi. Tällöin kuuntelen erityisesti sitä, etten leikkaa vahingossa pois kevyimpiä rumpukapulakuvioita. Yleensä nämä saadaan säilymään automatisoimalla geitti (vaikkapa treshold). Oxford Drum Gate tosin hoitaa tämänkin homman mallikkaasti ilman automatisointiakin.

Geittaamalla voi näin putsata ja avata rumpujen äänikuvaa hallitusti, kunhan malttaa etsiä kullekin geitille sopivat sweetpotit. Geittaamisen tarve riippuu viime kädessä kovasti genrestä ja yleensäkin rumpujen prosessointiasteesta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: