Cutting ringing frequencies-resonoivien ja vinkuvien taajuuksien etsiminen ja leikkaaminen

Finding and cutting ringing frequencies (SnareBot).

Jos esimerkiksi virveli on dempattu huonosti ja jokin taajuus jää soimaan jokaisen iskun jälkeen ärsyttävästi, tai virvelin almikki on tallentanut korostuneita taajuuspiikkejä, etsin ja putsaan tällaiset pois kustakin rumpuraidasta. Tällaiset taajuudet (ringing frequencies) löytyvät hyvin eq-plugarin anaalyysiohjelmalla, jolloin silmin nähtävät äkilliset muista erottuvat piikit tai muita hitaammin nollautuvat taajuudet on helppo löytää ja leikata tarkasti ”boost-sweep-cut” -tekniikalla. Sopivan leikkauksen määrän kuulee parhaiten aktivoimalla ja passivoimalla vuorotellen leikkauksen (bypass on-off) sekä katsomalla analyysiohjelmasta, että leikattava piikki sulautuu muihin taajuuksiin. Yleensä tähän riittää 6-12 dB:n terävä leikkaus.

Filteröinnin jälkeen käynkin lävitse kaikki rumpuraidat ja eliminoin tällaiset ärsyttävät resonoivat ja vinkuvat taajuudet, mikäli niitä löytyy. Leikkaan korkeintaan 1-2 taajuutta, koska tarkoituksena ei ole muuttaa soittimen timbreä, vaan puhdistaa pieteetillä käsiteltävä raita häiritsevistä taajuuksista. Liiallisella käsittelyllä kun on taipumus vain huonontaa äänitettä. Jälleen tuo doonouhaarm…

Aloitan kuuntelemalla ensin rumpusettiä kokonaisuutena. Jos kuulen jonkin rummun jäävän soimaan häiritsevästi tiedyllä taajuudella, etsin kyseisen raidan laittamalla vuorotellen kunkin raidan äänettömäksi (mute). Jos soiminen häviää, tiedän mistä raidasta aloitan. Tuo taajuus löytyy usein jo silmilläkin eq:n analyysiohjelmalla.

Kun olen vaimentanut (tame) tällaiset epämiellyttävät selvästi kuultavat taajuudet, etsin vielä boost-sweep-cut -tekniikalla vaikeammin kuultavat soivat taajuudet yksitellen raita kerrallaan. Kaikki muut raidat passivoin, jotta kuulen tarkemmin nämä taajuudet. Yllä olevassa kuvassa n. 2 kHz kohdalla ylemmällä sinisellä (ei-aktiivinen) eq-käppyrällä käyn lävitse koko soittimen taajuusalueen filttereiden välistä, jolloin kuulen selvästi, mikäli jokin taajuus rupeaa soimaan ikävästi. Soimisen kuulee selvästi, koska olen buustannut 18 dB terävästi eli Q=8.

Jos näitä taajuuksi ilmenee useampia, leikkaan korkeintaan 1-2 pahinta taajuutta. Jo tämä riittää avaamaan raidan äänimaisemaa havaittavasti. Esimerkin kuvassa virvelin alamikrofoniraita kirkastuu selvästi leikkaamalla soivaa taajuutta n. 10 dB. Olen jättänyt näkyviin tilanteen ennen ja jälkeen leikkauksen. Käytännössä vain käännän buustatun eq-käyrän suuntaa ja hienosäädän leikkauksen.

Tällaisia vastaavia taajuuksia löytyy myös muista soittimista, varsinkin akustisista kitaroista ja pianosta. Käyn nopeasti myös nämä ryhmät lävitse.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: