Overheads, hats, toms and spacing- overheadit, hihatit ja tomit stereokentässä

OHs, Hats,Toms and RoomSt panning.

Kun rummut on nyt alustavasti putsattu tarpeettomista taajuuksista, tarkistan overheadien leveyden ja että hihatit ovat panoroitu stereokentässä samaan paikkaan, kuin missä ne ovat pelkästään kuunneltaessa overheadejä.

Aloitan kuuntelemalla ainostaan overheadejä ja säädän molemmat raidat samalle voimakkuudelle, jolloin virveli kuuluu stereokentässä keskeltä. Tarkistan vielä suurentamalla audioraitoja, että virvelin transientit ja aaltomuodot ovat täsmälleen päällekkäin ja samansuuntaiset eli samassa vaiheessa. Tämän vuoksi splittaan aluksi mahdollisen overheadien stereoraidan kahdeksi monoraidaksi jo valmisteluvaiheessa.

Kun kukin overheadien mikrofonipari tallentaa tietyn kuvan rumpujen stereokuvasta, etsin tuon sweetpotin säätämällä kummankin OH-raidan panorointia. Kun panorointi on oikea, rumpujen stereokuvasta tulee selkeä. Hieman kun taittovirhe tulisi korjattua laseilla. Usein näkee, että overheadit on panoroitu täysin laitoihin, jolloin stereokuva kuulostaa kovin teennäiseltä. Jos stereokuvaa pitää levittää, voi sen tehdä luontevammin esimerkiksi koko rumpuryhmästä tätä tarkoitusta varten tehdyllä plugarilla. Stereokuvan koherentti laajuus on olennaista rumpujen äänikuvan kannalta ja helpottaa oleellisesti jatkoprosessointia.

Tämän jälkeen aktivoin hihattiraidan ja kuuntelen jälleen mistä sen sweetpotti löytyy overheadien stereokuvan alta. Kun asian tekee tässä järjestyksessä, rumpujen saundi aukeaa selvästi. Oikean hihatin panoroinnin kuulee kyllä selvästi, kun tietää mitä kuuntelee.

Teen vielä saman tomeille overheadien ohjatessa niiden panorointia. Tomit tosin kestävät muita paremmin panorointia, varsinkin silloin kun tomiraitojen voimakkuutta on madallettu tai jopa poistettu ja jätetty ainostaan fillit leikkaamatta. Käsittelen myös itse tomiraitoja, mutta tässä vaiheessa haen niiden oikeat paikat, jolloin muiden rumpujen vuodot tomiraitoihin ohjaavat ne oikeisiin paikkoihin stereokentässä. Ajatuksenanihan oli miksata rummut ensin mahdollisimman luonnolliselta kuuluviksi.

Tarkistan vielä, että huonemikrofonien stereokuva on luonteva.

Lopuksi aktivoidaan kaikki raidat, tuodaan rumpuryhmän liuku perusasentoon ja kunkin rummun voimakkuus tarkistetaan suhteessa muihin rumpuihin ja koko biisiin. Itse kuuntelen ensisijaisesti, miten liukujen nostaminen ja laskeminen vaikuttavat virvelin ja bassorummun ”vireeseen”. Kun rumpusetti on äänitetty kokonaisuutena, niin luonnolliset volyymit ja oikea panorointi avaavat rumpusaundin. Taittovirheinen saundi on epäselvä…

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: