How to eq bass- basso ja filtterit

How to eq electric bass. Tracks and phase. Correct!

Tarkistan ja korjaan tarvittaessa aina ensin, että suoraan ”äänikortille” äänitetty (DI) ja vahvarilla äänitetty raita ovat oikeassa vaiheessa toisiinsa nähden. Kuvan ääniaaltojen vaiheet ovat täsmälleen päällekkäin ja samansuuntaiset, jolloin ne soivat hyvin yhdessä ilman artefakteja (phasing, combfiltering). Ylin raita on BassDI ja seuraava BassAMP-raita, jonka olen vielä tuplannut myöhempää muokkausta varten. Pienen alaspäin olevan alun jälkeen aallon pitäisi nousta ylöspäin, jolloin vahvareista ilmanpaine työntyy oikeaan suuntaan, eli kuulijaa kohti. Ääniaallon suunnalla saattaa olla kuultava vaikutus jopa lauluraidalla, joskin selvimmin se toki kuuluu raidoissa, joissa on selkeä transientti, kuten rummuissa. Pyrinkin säännöllisesti kuuntelemaan, saanko jostakin raidasta tuhdimman saundin kääntämällä sen vaiheen.

How to eq bass. Starting point for cleaning and focusing bass tracks in my templeit.

Yllä eBasses -raidalla, jolle olen yhdistänyt yksittäiset bassoraidat, oleva eq-presetti, jota sitten lähden tilanteen mukaan muokkaamaan. Ajatuksena tässä vaiheessa minulla on lähinnä hieman putsata tarpeettomia taajuuksia basson saundin kannalta. Samalla kuulen alustavasti, mitä bassoraidoista on saatavissa irti ja että basson saundi ylipäänsä sopii biisin äänimaailmaan. Tarvittaessa reamppaan (DI signaali äänitetään uudelleen vahvarilla tai plugarilla siten, että se istuu paremmin biisiin tai tuo siihen sopivasti maustetta).

Usein bassoraidat splitataan eq:lla siten, että esimerkiksi basson alimmat taajuudet, vaikkapa 200 hertsiin asti otetaan DI-signaalista ja ylimmät AMP-signaalista. Tämä splittaus tehdään eq:lla siten, että DI-signaalia leikataan n. 200-250 Hz:n kohdalta (LPF: -12dB/oct) ja vastaavasti vahvariraitaa leikataan vastaavasta kohdasta tai ylempääkin 500-700 Hz:n kohdalta (HPF: -12dB/oct). Usein vahvariraita vielä kopioidaan filttereineen ja tällä raidalle lisätään sopivasti säröä leikkaamaan paremmin muiden raitojen lävitse. Särön avulla basso erottuu myös pienemmistä kaiuttimista ja nappikuulokkeista, jotka eivät pysty toistamaan alempia taajuuksia.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: