Cleaning Drums with HPF and LPF

Cleaning kick drum with filters (HPF-LPF). Starting point.

Yllä oleva kuva kertoo rumpujen filtteröinnin lähtökohdan do-no-harm -periaatteen mukaisesti. Tätä lähtökohtaa voi noudattaa kaikkien rumpujen osalta: Kuvan bassorummun perustaajuus (fundamental tone/ frequency) on n. 60 Hz, mikä näkyy hyvin kuvassa (merkitty punaisella pisteellä). Jos HPF/LC -filterin laittaa leikkaamaan taajuuksia n. oktaavia alempaa (30 Hz), ei tule leikattua rummuista vahingossa bodya, eli bassorummulle tarpeellisia bassotaajuuksia. Myöhemmässä vaiheessa sitten hienosäädän filtterin paikan ja jyrkkyyden tarpeen mukaan. Tämä periaate soveltuu kaikkien rumpujen ja peltienkin lähtökohdaksi. Jo kuvasta näkee, että filtteri leikkaa bassorumpuäänityksestä tarpeetonta kuminaa, joka ei paranna millään tavalla sen saundia ja aiheuttaa vain tukkoisuutta miksaukseen. Virvelirummun osalta vastaava leikkaaminen vapauttaa tilaa vastaavasti bassorummulle jne.

Olen myös leikannut tarpeettomia taajuuksia 10 kHz:stä ylöspäin, jotta se ei häiritse sellaisia soittimia jotka tarvitsevat itselleen näitä taajuuksia (vokaalit, akustiset kitarat, pellit jne). Myös tämä putsaa osaltaan äänimaisemaa. Usein bassorumpua voi leikata vielä selkeästi alempaa, mutta tässä vaiheessa 10 kHz on hyvässä lähtökohdassa myöhempää hienosäätöä varten. Kuvasta näkyy myös, että bassarilla ei juurikaan ole selkeitä ylä-ääniä po. taajuuden yläpuolella.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: