How to eq and compress Leadvocals – Päävokaalit, eq & kompressointi

How to mix Leadvocals: typical eq-curve and double compression with SSL 9000 J and LA 2A

Kun vokaalien dynamiikkaa on kavennettu manuaalisesti, on niiden kompressoiminenkin helpompaa ilman artefakteja. Yllä eq- käppyrän jälkeen SSL:n kompura ottaa päävastuun dynamiikan tasoittamisesta tyypillisellä asetuksella: fast attack (3 ms), fast release (100 ms), ratiolla 4:1 sekä GR keskimäärin 6 db (satunnaisesti -10 dB). SSL:n konsolimallinnuksessa on omat rajoitteensa atakin ja releasin säädöissä, mutta toisaalta kun vaihtoehtoja on vähemmän, on sählättävääkin vähemmän. Käsiteltävällä raidalla olisin vielä voinut korostaa kompressointia peak-asetuksella (reagoi nopeammin transientteihin), mutta nyt toimi hyvin ilmankin. Yleisemminkin voisi todeta, että atakilla 0,5-3 ms ja releasilla 25-50 ms ei juurikaan voi mennä tämä piikkien tasoittelu pieleen, kunhan pitää GR:n (gain reduction) maltillisena 3-6 dB (suosittu 1176: A5, R7, GR5-10).

Tämän jäkeen vokaalien dynamiikkaa hillitään maltillisella 0-3 dB:n GR:llä käyttämällä LA2A kompuraa (tuo saundiin jonkinlaista mukavaa säröä (saturation)). Se seikka, että kompuran neula liikkuu koko ajan 0-3 dB:n haarukassa, kertoo siitä, että manuaalinen kompressointi ja SSL:n kompura ovat ovat lähtökohtaisesti säädetty hyvään lähtöpaikkaan. LA2A:n korvikkeena voi käyttää muitakin kompuroita aivan hyvin. Itse käytän tällöin lähtökohtaisesti säätöjä: AT 10ms/ Rel 80-150 ms/ GR 0-6 (0-3)/ soft knee.

Myöhemmin lisään usein vielä limiitterin tasoittamaan vokaalien piikkejä max 2-3 dB. Wavesin L1 tai mikä muukin limiitteri kelpaa tähän.

Yllä on tyypillinen kompurasetti, jolla ei helposti onnistu pilaamaan vokaalien dynamiikkaa. Kompuroiden säädön teen fiilisraitoijen soidessa taustalla, jotta minulla olisi kompuroinnille jokin vertailukohta. Ajatuksenahan on säätää vokaalien dynamiikka sellaiseksi, että laulu istuu taustamusan kanssa ja että laulu ei jää missään vaiheessa sen varjoon.

Kun aiemmassa vaiheessa on vokaaleista (kaikista raidoista) putsattu mutaiset ja nasaalit taajuudet, ei lauluraidan kompressointikaan korosta turhaan näitä taajuuksia. Yleensä kompressoinnin jälkeen, kun raidan voimakkuutta nostetaan vaikkapa esim. 3 dB, niin kaikki huohotukset ja ”ässät” korostuvat aivan yhtä paljon. Tämän vuoksi heikensin näitä hieman jo manuaalisesti. Kompressoinnin ja kompensoivan volyymin lisäyksen jälkeen huohotukset ovat edelleen about alkuperäisellä tasolla ja varsinainen lauluaines on sen sijaan mukavasti fokusoidumpi.

Korjaavan (subtractive eq) eq-käsittelyn jälkeen, korostan tarpeen mukaan päävokaalien ylempiä taajuuksia, jotta ne erottuisivat selvemmin muusta taustasta. Yllä tyypillinen eq-käyrä, jollainen tuntuu toimivan useimmiten, kunhan oikea prosessoinnin määrän vain kuuntelee huolella ja pysyy maltissa. Jos hyllykorjain (shelf filter) rupeaa korostamaan ”ässiä”, niin yleensä laitan sekä ennen että jälkeen kompuran de-esserit, jotta sibilantit pysyvät hallinnassa.

Alla vielä päävokaalien tuplauksen eq-käsittely: Yleensä vain kopioin päävokaalin eq:n enkä korosta ylempiä taajuuksia niin paljoa. Vastaavasti tuon bassofiltteriä (HPF/LC) ylemmäs, tässä n. 200 Hz:iin. Näin tuplattu tai päävokaaliraitaa muuten tukeva vokaaliraita pysyy hieman päävokaalien taka-alalla. Kun vielä käyttää hieman raffimmin de-esseriä, niin päävokaalin ja tuplauksen väliin saadaan hieman syvyyttä, tuplauksen vetäytyessä hieman taustalle. Sibilantit nimittäin luovat illuusion siitä, että audio on lähellä kuulijaa. Vastaavalla tavalla voi käsitellä myös taustavokaaleita.

How to mix doubled Leadvocals: less lows and highs; more compression with faster attack and more de-essing.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: